Automatiserade boktips

Gnooks tipsar om författare som man kan tänkas vara intresserad av, utifrån de författare man är intresserad av. Tipsen fungerar förvånansvärt väl och man kan anpassa uppsättningen författare utifrån vad man är intresserad av att läsa för stunden. Tipsmotorn för Gnooks är snarlik den jag använde för eten.se på den tiden det begav sig. Utvecklarna är dock värda en eloge för att de har kommit förbi nödvändigheten av inloggning på ett smidigt sätt.

What should I read next fungerar på samma sätt som Gnooks, men för böcker i stället.

Bok.nu och Boktipset är två svenska boktipssajter som ger automatiserade boktips utifrån användarnas betyg. De är båda baserade på en femgradig betygsskala. Jag tycker oftast att de automatiserade boktipsen är ganska lama och till viss del förutsägbara. Då tycker jag att det fungerar bättre att kolla in en bok som liknar det man vill läsa och kolla in de användare som har satt femmor på boken, vad de gillar för andra böcker.