Hur du enkelt lagar fantastisk köttsoppa

För att laga fantastisk köttsoppa behövs fyra ting: fett, salt, smak och konsistens.

Fett får du från köttet. Därför ska du använda så fett kött som möjligt: fläsk och nöt är bäst. Men då är det viktigt att du använder kravkött. Allra helst ska djuren ha blivit uppfödda endast på gräs, då är köttet rikt på omega 3. Har du inte kravkött är det bättre att du äter vilt. Bortsett från vildsvin innehåller vilt relativt lite fett, men då djuren har betat naturligt i skogen är deras fett fullpackat med omega 3.

Endast i undantagsfall ska du äta ickekravkött. Anledningen är att de djuren till stora delar är uppfödda på kraftfoder, vilket inte är naturligt. Ickekravkött innehåller därför mindre omega 3, och ska undvikas i så stor utsträckning som möjligt.

Det fina med kokning är att alla delar av djuret kan kokas, även om jag personligen avråder från att koka och äta hjärna och har svårt för andra delar som svans och testiklar. Men för att få till en fantastisk köttsoppa är det viktigt med fett och därför ska du använda de fettrikaste delarna i din soppa, exempelvis högrev, entrecôte och bringa. På grisen finns det fettrikaste köttet i sidfläsket och därför är det inte konstigt att det är just sidfläsk som brukar rekommenderas till exempelvis ärtsoppa.

Många föredrar vilt framför domesticerade köttsorter trots att det innehåller mindre fett, och det är för att vilt smakar mer. Om du inte jagar kan det vara lite klurigt att få tag på vilt, men om du inte brukar äta vilt och du får chans till det ska du givetvis ta den chansen.

För att laga till en fantastisk köttsoppa behöver du salt. På ett kok på 1 kg kött behöver du någonstans mellan 2,5-3 liter vatten. För att en treliterssoppa ska bli tillräckligt sältig, behövs det ganska mycket salt. Mitt salttips är att salta och provsmaka tills man har fått en sälta man är nöjd med. Detta bör man göra mot slutet av koket, eftersom alla ingredienser man tillsätter i soppan drar åt sig salt, så att den smakar mindre salt efter att man har lagt till dem. Det tar också en liten stund för saltet att tränga in i alla ingredienser, så kom ihåg att vänta mellan provsmakningarna.

Köttet bidrar till en del av smaken i köttsoppa. Men allting annat man tillsätter bidrar också till att göra en fantastisk köttsoppa. Alla ingredienser är lika viktiga för att göra en fantastisk köttsoppa.

För att laga en fantastisk köttsoppa behöver man utveckla någonting jag kallar för smakintelligens. Det hjälper i all sorts matlagning, men är av yttersta vikt just när man gör köttsoppa. För soppa innehåller nämligen en mängd olika ingredienser och vilka man använder skiljer sig mycket från gång till gång, beroende på vad man har hemma.

Smakintelligens handlar om att tänka/känna efter hur en framtida smak kan utvecklas, beroende på hur soppan smakar nu kombinerat med den krydda man eventuellt ska tillsätta. Det kanske låter komplicerat, men det är en enkel färdighet som man lätt kan träna upp.

Det går till på följande sätt. Man provsmakar soppan. Då skickas en smaksignal upp till hjärnan, som registrerar hur soppan smakar. Då ställer man sig följande fråga: Om jag kombinerar den här smaken med kryddan X, vad kommer det att leda till för resultat? För att förenkla för sig, tittar man igenom sitt sortiment av kryddor och tänker hur var och en av kryddorna skulle bidra till helheten. Har man svårt att föreställa sig hur resultatet blir, kan man enkelt skruva upp locken till sina kryddburkar för att lukta på var och en av dem så att det blir ännu enklare att sätta samman smaken i tanken.

För att göra en fantastisk köttsoppa, ska man alltså aktivera sin smakintelligens. Det är enkelt, man behöver inte vara med i mensa för att lyckas med det.

För att få till den rätta konsistensen på sin soppa behöver man justera koktiden. Och olika ingredienser behöver olika lång koktid för att få en härlig konsistens. För att laga en fantastisk soppa behöver man därför lägga i de olika råvarorna vid olika tidpunkter.

Oftast börjar man med köttet. Det är för att köttet oftast behövs kokas längst för att bli som godast. Högrev behöver man till exempel koka ca en till en och en halv timme. Dessutom kokar man väldigt sällan sönder kött, vilket gör det lämpligast att börja med.

Efter köttet lägger man i livsmedel som ska ge smak, men som man inte behöver bry sig om konsistensen på: vitlök, ingefära och chilipeppar passar alla utmärkt att tillsätta i början av ett kok. Men man kan även lägga i lökhalvor, för att de ska få ligga och dra. Kom bara ihåg att ta bort dem innan servering, eftersom löken lätt kokar sönder och blir osmaklig.

Därefter lägger man i tur och ordning i olika sorters livsmedel utifrån hur länge de behöver koka. Potatis har en koktid på 25-35 minuter, beroende på hur stora bitar du har. Morötter och plasternacka 15-20 minuter. Vitkål 10-15 minuter. Rödbetor 40-50 minuter. Purjolök 5 minuter.

Den generella regeln är att desto grövre och tyngre en grönsak eller rotfrukt är, desto längre ska den koka. Desto lättare den är, desto kortare tid ska den koka.

Allra sist, strax innan soppan har kokat färdigt, lägger man i purjolök och färska kryddor. Använd din smakintelligens för att bestämma vilka som passar i din soppa. Men örtkryddor jag tycker passar bra i de flesta soppor är persilja och timjan.

Slutligen, till en fantastisk soppa ska man servera fantastiska tillbehör. Goda mackor med smör och en god ost är snudd på obligatoriskt. Vill man dra ner på kolhydraterna kan man skippa mackorna och lägga ostskivor direkt på soppan, så att osten smälter samman med alla andra ingredienser.

För att få en fantastisk soppa behöver man tänka på fyra saker: fett, smak, salt och konsistens. Får du till alla dessa fyra delarna, då kan du se fram emot att få äta och bjuda på en fantastisk soppa!