Yttrandefrihet och Google

Så har någon youtubekanal blivit avstängd för att Youtube/Google inte tyckte att den följde deras regler. Den hette SwebbTV och enligt Bulletin ska den ha varit ”en av de största kanalerna inom invandringskritisk alternativmedia”.

Och lite varstans höjs rösterna att regeringen måste göra någonting.

Ursäkta?

Tydligen är det här ett förödande slag emot den svenska yttrandefriheten, och det är minsann diskriminerande mot alternativa media osv.

Va?

Yttrandefriheten handlar om att alla medborgare har rätt att uttrycka sina åsikter. Det innebär INTE att någon person, organisation eller något företag ska vara tvunget att uttrycka andras åsikter. Det har det aldrig gjort.

Regeringen kan inte gå till Google och säga åt dom vad dom ska publicera. Dom kan inte heller gå till någon TV-kanal, tidning, något tryckeri eller något annat forum för åsikter och bestämma att några specifika åsikter måste få företräde. Det är motsatsen till yttrandefrihet.

Visst förstår jag upprördheten hos de drabbade. Jag skulle också vara upprörd. Men det här handlar om någonting helt annat.

Det handlar om att SwebbTV och alla vi har gett alltför mycket makt till några få aktörer. Vi har sålt vår data till giganter som Google och Facebook och gett makten över våra röster till dem. Vi har låtit dem bli så centrala i vår kommunikation och i våra liv, att vi har serverat oss själva och våra ord som offer till dem.

Det har varit enkelt och de har hjälpt oss att nå ut till våra närmaste, liksom till människor som aldrig annars skulle ha tagit till sig våra ord. Till priset att dessa multinationella företag har bestämt vad som är rätt och vad som inte är det. Vad som ska synas mer och vad som ska synas mindre.

Nu använder Google den här makten. Varför är folk förvånade? Varför är folk upprörda? Varför kräver folk att storebror staten ska gå in och reda upp där de själva har misslyckats?

Ska vi rätta till detta missförhållande kan vi inte gå till regeringen och klaga. Vi måste gå till oss själva. Vi måste slita oss loss från vårt beroende av mediegiganterna och skapa egna fristående kanaler.

Det här har SwebbTV själva förstått, och de är i full färd med att utveckla en annan plattform. Jag önskar dem lycka till med det.