Lunchbuffé i Umeå

Det här är min personliga bedömning av Umeås lunchbufféer, de som jag har ätit på. Kom ihåg att recensioner av restauranger av färskvara och därför redovisar jag den månad jag har ätit där senast. Om du anser att jag har en felaktig bedömning och du vet att någonting har förbättrats sedan jag har ätit där senast, meddela mig detta, så kan jag pröva att äta där igen för att se om det faktiskt har blivit bättre.

Vill du:

 • äta godaste asiatiska maten? Mhenam.
 • ha mycket plats? Norrlandsoperans foajé, Banthai eller Costas.
 • äta bästa husmanskosten? TC.
 • äta fettsnål mat? Norrlandsoperan.
 • äta fettrik mat? TC.
 • äta bästa pizzabuffén? Ronyas.
 • äta bästa salladsbuffén? Ronyas.
 • äta ”hemlagad” mat? Cafe 22.
 • ha en fantastisk utsikt över älven? Hansson och Hammar Bildmuséet.
 • äta på en mysig restaurang? TC och i andra hand Costas.
 • äta en representationslunch? Norrlandsoperan.
 • äta det bästa brödet till din lunch? TC.

Jag har endast med lunchbufféer jag har ätit på eller besökt det senaste året. Bäst först:

 1. TC el. Teaterkafét (2013 nov), Vasaplan, serverar bästa lunchbuffén i Umeå. De har två rätter svensk husmanskost i sin lunchbuffé. Det är fett och gott med något skiftande kvalitet från fantastiskt till mediokert. Dock är deras bröd i högsta klass och de har den bästa stämningen i lokalen. Salladen är helt ok. Läget är ett av Umeås mest centrala och restaurangens interiör är avskalad, mysig och faschionabel. TC är alltid ett säkert kort.
 2. Banthai, (2013 sep) Vallmovägen 71, är alls inte den snyggaste restaurangen i den här listan, väggarna är kala utan inredning och stolar och bord påminner mest om en skolmatsal. Lägg därtill att restaurangen ligger avsides om man inte bor eller jobbar på Västerslätt. Men allt detta tar de igen på maten. De har alltid minst fem maträtter där fyra är klassiska thairätter med en lite starkare och en friterad. Dessutom har de alltid en rätt som är svensk husmanskost. Oavsett vad man är sugen på, så hittar man alltid någonting i någon av maträtterna. Så även om vissa rätter är frekvent återkommande, vägs det upp av det stora antalet rätter. Dessutom har den svenska husmanskosten alltid haft hög kvalitet.
 3. Café 22 (2012 okt), Järnvägsallén 20, är en liten mysig lunchrestaurang som ligger strax utanför centrum. Café 22 kännetecknas av att maten är lagad med kärlek. De varierar sina rätter i stor utsträckning, så risken för att tröttna är relativt liten. Salladen är fräsch, men kan kännas lite begränsad i utbudet ibland. Jag skulle äta där mycket oftare än jag har gjort, om inte trapporna in till restaurangen skulle vara så avskräckande att forcera med vår syskonvagn.
 4. Mhenam (2013 jun), Riksvägen 2, har jag ätit på en gång och de hade vällagad god thaimat av hög kvalitet. Restaurangen var relativt nyöppnad när jag var där och de hade satsat på att få till det snyggt i lokalen. Tyvärr är dock Mhenam en väldigt liten restaurang, så man måste vara där i god tid och vara beredd på att ”sitta i knät” på de andra lunchgästerna. Vi var där på sommaren och då hade de ställt upp ytterdörren som vetter mot före detta E4an med bullrande trafik som inte är en miljö man kan ta det lugnt i. Eventuellt kommer det att vara bättre att äta där till vintern. Annars är deras hämtmat av lika hög kvalitet som buffén och kan rekommenderas om man är ute efter det.
 5. Norrlandsoperans restaurang (2013 nov), Operaplan 5, hade för några år sedan den bästa lunchbuffén i björkarnas stad. Men mycket vatten har runnit i Umeälven sedan dess och tyvärr har kvaliteten på Norrlandsoperans lunchbuffé urlakats. Salladen är inte speciell på något sätt. Maträtterna är visserligen ok, men de känns fattiga jämfört med Umeås andra lunchrestauranger. Norrlandsoperans restaurang är visserligen vacker, men jag byter ut stilistik mot en rejäl måltid alla gånger av alla. I stället för att äta lunchbuffé på Norrlandsoperan kan jag tipsa om att man äter någon av deras middagsbuffér. De är dubbelt så dyra, men fantastiskt goda. När jag åt där senast var det riktigt bra mat, så ett tips är att se vad Norrlandsoperan serverar innan man äter där. När de satsar på sin lunch är det riktigt bra mat som serveras i högklassig miljö.
 6. Ronyas (2013 okt), Vasaplan, ligger centralt och har en överraskande god pizzabuffé, faktiskt den bästa i stan. Restaurangen har också den bästa salladsbuffén i stan, som är stor och god. Dessvärre är deras huvudrätter medelmåttiga och kan inte rekommenderas. Dessutom är miljön väldigt mycket billigt pizzahak. Men gillar man den avslappnade atmosfären och är ute efter en fet pizzabuffé är Ronyas det självklara stället att hänga på. Lustig nog är deras ordinarie pizzor inte lika goda, eller stora, som lunchpizzorna.
 7. Costas (2013 nov), Kungsgatan 48, levererar hög kvalitet på sina luncher, liksom salladsbuffén som serveras till. Men vill man äta där bör man komma före tolvrusningen, eftersom restaurangen obönhörligen blir full då. Det är småmysig miljö, med olika sorters bord i olika nivåer. Det är dessutom gott om plats, vilket är en fördel för oss med barn och tillhörande barnvagnar. Luncherna kallas för grekiska, men maten känns mer som allmän husmanskost. De skulle vinna på att använda vitlök i större utsträckning, åtminstone i deras tzatziki.
 8. Hansson & Hammar på Bildmuséet, (2013 aug)Östra strandgatan 30 B, har ett av Umeå bästa lägen med panoramafönster ut mot älven och Ön. Dessutom sitter man mitt i Umeås främsta kulturella centra för bildkonst med Bildmuséets bibliotek i anslutning till restaurangen. När man öppnade tillsammans med Bildmuséet hade man också slagit till på stort, med en fullkomligt underbar salladsbuffé. Nu är den inte lika påkostad längre, även om den fortfarande är en av de bättre i Umeå. Vanligtvis serverar man tre rätter, varav en är vegetarisk. Kvaliten på dessa rätter är ganska ok, men troligtvis massproducerade i storkök och transporterad till restaurangen.
 9. Restaurang Örnen (2012 aug) på Uminova, Ön och Mariehem, mat från olika världskök i sin lunchbuffé. Jag har ätit på samtliga av dessa restauranger och det är inte någon större skillnad på dem. Maten produceras på ett ställe och körs ut till restaurangerna. Dessvärre märks det ibland på maten man äter, eftersom varmhållningen har gjort att den har tappat näring och smak. Det är synd tycker jag, för Örnen har ett intressant koncept med stor variation på sina maträtter.
 10. Eurasia, (2013 dec), har tyvärr blivit mycket sämre sedan tidigare. Ok service, men fastän de erbjöd sushi, pizza och flera ”kinesiska” rätter, var ingen av dem av bra kvalitet.
 11. Great Eastern, Magasinsgatan 17, kommer jag aldrig att äta på igen. Tidigare har de haft en ok kinesisk lunchbuffé, även om man lätt blir trött på den. Men efter två tillfällen med dålig service och mat undviker jag restaurangen. Vid ett tillfälle beställde vi hämtmat och fick inte ens fulla bägare. Andra gången åt vi middag på restaurangen och bad om att de skulle fylla på sushibuffén (som var den huvudsakliga anledningen att vi åt där) och fick svaret att de inte tänkte göra det fast det fanns tre bitar kvar och det var mer än en timme till stängning. Den gången var dessutom den övriga buffén av sämre kvalitet.

Restauranger som mest troligt har bra lunchbufféer, men som inte finns med på listan eftersom det var alldeles för länge sedan jag åt där är Åhlens restaurang (den enda lunchbuffén i Umeå med ok vegetarianska alternativ) och Gandhi som alltid har varit det smakrika alternativet bland lunchbufféerna.