Vill vi ha friskolor ska vi tillåta aktiebolagsskolor

I en debattartikelSvD Brännpunkt argumenterar Sten Svensson för ett förbud av aktiebolagsskolor. Han är negativ till det förslag som moderaterna har lagt fram om en omfattande statlig kontrollorganisation av friskolorna och tycker att det är bättre att förbjuda aktiebolagsskolor i stället.

Svenssons förslag är framförallt befängt eftersom det inte spelar någon roll om vi tillåter aktiebolagsskolor eller inte; samhället behöver en omfattande kontrollorganisation av friskolor i alla fall.

Att förbjuda aktiebolagsskolor förhindrar inte heller ekonomiska vinstintressen inom skolan. Det är full möjligt att driva skolor inom andra företagsformer, med olika ägarstrukturer. Så med lite juridiskt fixande och trixande kan säkerligen engagerade företagsledare komma över lukrativa objekt inom skolbranschen allt annat till trots.

Slutligen bör vi inte införa regler och lagar som gör samhällsfunktionerna mer omständiga. Att tillåta friskolor, men bara vissa sorters friskolor gör administration mer omständigt och det är inte önskvärt.

Det finns en stor fördel med friskolor, och det är att vi kan låta den svenska skolan utvecklas evolutionärt. Aktiebolagsskolor kommer att gynna en sådan evolutionär utveckling av skolan. Det är trots allt tack vare aktiebolag som kapitalismen har lyckats blir relativt framgångsrik, trots sina brister och fel. Att förbjuda aktiebolagsskolor tillför inte någonting positivt, utan endast någonting negativt.