Tjejer och killar måste få välja själva

Till Moa,

Jag heter Torbjörn, är 38 år, och tänkte svara på ditt inlägg Tjejspel på nätet är en del av könsförtrycket. Din poäng är att dataspel bidrar till att förtrycka tjejer, eftersom ”tjejspel” handlar om ”…mat, sköta om barn, hår, makeup och kläder”. Du avslutar med att skriva ”Jag kan inte förstå hur vi har kunnat låta det gå så långt.”

Jag vill börja med att svara på hur det har blivit såhär.

Du refererar till gratisspel på nätet. Dessa spel har inte skapats av någon organisation vars syfte är att påverka människors liv åt det ena eller andra hållet. De har skapats av enskilda personer och företag vars främsta syfte är att tjäna pengar.

Spelskaparna tjänar huvudsakligen sina pengar på annonsintäkter. Därför strävar de efter att skapa spel som tilltalar en viss typ av människor, så att de kan sälja annonser till företag som vill nå denna specifika typ av människor.

Företagen som köper annonser av spelskaparna är inte intresserade av att annonsera för alla tjejer. De vill annonsera för dem som mest troligt kommer att köpa deras produkter. Det finns en typ av tjejer som är väldigt intresserade av hår, makeup och kläder. Det är mycket lönsammare för företagen som säljer hårprodukter, makeup och kläder att annonsera för dessa tjejer, än för tjejer som inte är intresserade av dessa saker.

Därför kommer spelskaparna att göra spel som tilltalar dessa tjejer.

Det lönar sig dessutom också för företagen att så många tjejer som möjligt börjar intressera sig för de produkter de säljer. Därför gör de allt de kan för att skapa föreställningen att hårprodukter, makeup och kläder är en viktig del av vad som gör tjejer attraktiva, och till och med vad som gör dem till tjejer.

Men att företagen vill sälja mer produkter är inte hela sanningen. För de skulle knappast lyckas skapa en myt om hur tjejer är, om det inte fanns en underliggande verklighet som stämmer överens med den bild de vill förmedla. Sådana försök har skett många gånger sedan industrialismen startade, och de sker kontinuerligt, eftersom det finns stora pengar att tjäna på om man lyckas skapa en sådan föreställning om en produkt. Men alltsomoftast misslyckas det.

Det finns saker i människors beteenden som förstärker tjejers vilja att lägga pengar på smink, hårprodukter och kläder. Och jag kan försäkra dig om att det inte är dataspel.

Det handlar om att tjejer ofta blir bedömda utifrån sin utseende. Oftare än killar blir det. Det har i grund och botten att göra med att tjejers utseende har den största påverkan på om killar blir intresserade av dem eller inte. Killars utseende påverkar inte lika mycket tjejers intresse av dem.

Det är ok att tycka illa om att det finns en sådan skillnad. Men den ligger så djupt i vår mänsklighet, att den varken påverkas av debattinlägg eller dataspel. Man kan protestera mot den genom sina handlingar, till exempel genom att inte bry sig om sitt utseende som tjej eller att bry sig väldigt mycket om sitt utseende som kille, men då gör man det svårare för sig själv att  attrahera personer av det andra könet.

Vill man vara framgångsrik som tjej eller kille, tror jag att man måste vara medveten om vad som påverkar denna framgång. Givetvis finns det alternativa vägar, men den enklaste vägen är att påverka det som finns längst in i människornas hjärtan.

Men visst kan vi göra någonting.

Som alltid börjar all förändring hos en själv.

Om du vill att människor ska sluta bry sig om sitt utseende, rekommenderar jag att du slutar påpeka hur de ser ut. Det betyder att du varken säger dåliga eller bra saker. För om man bara säger bra saker, kommer den man pratar med att tro att man tycker dåliga saker om henne när man inte säger någonting.

Dock, dåligt självförtroende kommer inte från dataspel. Att känna att man inte räcker till har ingenting med dataspel att göra. Det har att göra med att inte bli vald.

Den viktigaste fråga du ställer är: ”Ska killarna få bestämma vilken tjej som är rätt och vilken som är fel?” Det självklara svaret på den frågan är ja. Om vi människor inte skulle få välja över viktiga saker som vem vi ska vara intresserade av, vem vi ska leva tillsammans med eller vem vi ska få skaffa barn med, då skulle vi leva i ett fruktansvärt samhälle.

Det fungerar precis likadant åt andra hållet, även om det inte är populärt att prata om det idag. Tjejer väljer minst lika mycket vilka killar de är intresserade av. Skulle du tycka att det var ok att någon bestämde vem du skulle leva tillsammans med, även om det skulle vara någon som du avskydde?

Jag hävdar att det är viktigt att vi människor ska ha rätt att välja vem vi ska få vara tillsammans med. Då får jag också stå ut med att det finns massor med tjejer som sminkar sig även om jag personligen inte tycker att det är särskilt fint.