Aquasocks

Jag rekommenderar aquasocks. För vinterlöpning. Aquasocks är de bästa skorna du kan använda på vintern.

Aquasocks är badskor i neopren. De tillverkades från början för att användas vid bad, för att minska risken att skära upp fötterna på vassa saker i vattnet. Men de senaste åren har fler upptäckt att aquasocks är ett prisvärt och bra alternativ för minimalistisk löpning. Jag är en av dem.

Som alla minimalistiska skor har aquasocks ingen höjdskillnad mellan häl och tå. Det underlättar avsevärt för att få fram ett naturligt löpsteg. Vaderna får arbeta i stället för benhinnorna.

Varje aquasock väger ca 230 gram (storlek 43). Det är mindre än den genomsnittliga löpskon, fast mer än de allra lättaste lättviktsskorna. Om man tycker att det är för mycket, går det alldeles utmärkt att slita loss innersulan för att minska på vikten.

Aquasocks är så mjuka att de går att rulla ihop. Mjukheten gör att man får en nära upplevelse av underlaget när man springer. I det hänseendet ligger skorna i det absoluta toppskiktet för löparskor. När man springer med aquasocks tränar man upp musklerna i fötterna på bästa möjliga sätt.

Mjukheten är dock inte alltigenom positivt. Den gör också så att varje ojämnhet i underlaget känns. Är ojämnheten stor, som gruskorn på asfalt, känns det väldigt mycket.

Aquasocks kostar 150 kronor i dag. Det är ett synnerligen prisvärt alternativ, med tanke på att löparskor annars kan kosta uppemot tio gånger så mycket.

Tyvärr har dock aquasocks en överhängande negativ aspekt. De slits väldigt snabbt. Använder du aquasocks för barmarkslöpning håller de ca 20-30 mil. Springer du i terräng med aquasocksen, kommer du dessutom att få hål i sidorna dessförinnan. Genom hålen kommer det att komma in småstenar och barr som gör löpningen otrevlig.

Men vid vinterlöpning är aquasocksen fantastiska. Skorna har ett föredömligt fäste på packad snö och is. Dessutom är aquasocks varma, och när det är riktigt kallt får man plats med ett par extra sockar. Utöver allt detta, slits skorna mycket mindre vid löpning vintertid, än vid barmarkslöpning.

Därför rekommenderar jag aquasocks som de bästa minimalistiska skorna för vinterlöpning. De är billiga, lätta, mjuka, varma och har bra fäste.

PS. Om du beställer Rucanor, ta en storlek mindre än du brukar.