Kan man springa med en bruten tå?

När jag var ute och sprang för någon vecka sedan, slog jag i vänster långtå mot en sten och bröt den. Jag kollade upp vad jag skulle göra och hittade diverse matnyttig information på internet.

1177.se stod det att man inte behöver uppsöka läkarvård, eftersom ingenting görs åt brutna tår på vårdcentralerna. Toppen! Vidare stod det att det inte gör någonting om man belastar tån, så man kunde gå som vanligt. Däremot stod det ingenting om att springa.

Så jag undersökte saken vidare.

I ett inlägg på en engelskspråkig löparblogg kunde man läsa om en löpares erfarenheter av att springa med en bruten tå. Han hade sprungit en halvmara två dagar efter skadan, vilket hade förvärrat hans tillstånd. Tån läkte aldrig ihop ordentligt och han fick operera den. Numera har han alltid ont när han springer och överväger en ny operation.

Hans rekommendation var sex veckors vila när man har brutit tån.

Givetvis ska du alltid konferera med din läkare huruvida det är ok eller inte att du springer med en bruten tå.

Låt mig berätta vad jag gjorde.

Omedelbart efter att jag hade brutit tån var jag inte riktigt säker på att den var bruten. Jag hade hört ett ljudligt knak när jag hade stött tån i en sten som stack upp ur marken. Men full med endorfiner som man är när man är ute och springer kändes det inte så mycket.

Så jag sprang hem.

Jag var längst bort på en dryg milrunda, så jag sprang väl ungefär sex kilometer innan jag kom hem. Sedan sprang jag till simhallen och simmade en kilometer. Men när jag skulle sätta på mig mina tåskor, hade tån svullnat upp och blivit blå. Det blev en hel del pillrande och trixande innan jag fick på mig skorna, men till sist kunde jag lätt haltande gå hem.

Dagen efter tåbrottet hade jag börjat få ganska ont i tån. När jag gick eller tryckte på tån ömmade det rejält så jag bestämde mig för att vila.

Efter ungefär två veckors tid kände jag inte längre någon smärta när jag tryckte på tån, så jag gav mig iväg på en löprunda. Den var mindre än en mil, men trots det kände jag hur tån smärtade efter min löptur.

Jag hade helt enkelt sprungit innan tån var helt läkt. Men det hade inte lett till några allvarliga följder, eftersom smärtan försvann efter ungefär ett dygn.

Mina erfarenheter har lett till följande tips för alla som har brutit tån och som funderar på ifall de kan ge sig ut och springa:

Bryter man tån, ska man undvika att springa så länge man känner någon form av smärta i tån vid belastning, det vill säga när man går eller trycker på tån. Men även fast man inte känner någon smärta, är tån inte helt återställd. Därför ska man ta det försiktigt och endast springa kortare sträckor i början, även om man är smärtfri. Känn efter hur det känns. Är allting bra kan man springa längre sträckor.