Brutna tår i Vibram Fivefingers

För två månader sedan köpte jag ett par Vibra Fivefingers Speed på rea. Jag var så nöjd med mina skor att jag omedelbart beställde ett till par. Nu har jag sprungit i dem i två månader och kan ge ett utlåtande.

Mina Fivefingers är fantastiska att springa i. Innan jag beställde dem, trodde jag faktiskt inte att det skulle vara någon större skillnad. Men när jag väl hade kommit ut på min första runda i mina nya skor var jag lycksalig: Löparglädjen i Fivefingers är fantastisk!

Jag trodde inte att det kunde vara så stor skillnad: Minimalistiskt som minimalistiskt, tänkte jag. Ju mer avskalade skor är, desto mer lika varandra bör de rimligtvis också vara. Men känslan och löpglädjen är mer närvarande i Fivefingers än någonting annat jag har sprungit i.

Dock har jag upptäckt en nackdel med att spring i Fivefingers. Under två månaders löpning har jag brutit två tår, en på respektive fot. Jag har aldrig någonsin förut brutit en tå, vare sig jag har sprungit eller gjort någonting annat.

Men med Fivefingers har det alltså varit annorlunda.

Första gången jag bröt en tå, slog jag den mot en uppstickande sten på en annars tekniskt lätt bana. Den svullnade upp och det tog nästan sex veckor innan den var fullständigt återställd. Andra tån bröt jag när jag sprang runt Bäcksjön, en runda som består av ganska tekniskt krävande stiglöpning. Jag slog i tårna flera gånger under löpturen och när jag kom hem var tån blå bakom nageln och tåns mellanled svullnade upp. Dock blev jag bra mycket snabbare den andra gången, så det rörde sig förmodligen bara om en spricka.

Men facit är två brutna tår på två månader.

Jag har aldrig brutit tår förut, trots att jag har sprungit i aquasocks i tekniskt krävande terräng. Jag misstänker att det har att göra med Fivefingers uppbyggnad, eller snarare brist på uppbyggnad.

I och med att varje tå har en enskild kanal i ett par Fivefingers, innebär det att när en tå kolliderar mot någonting hårt finns det ingenting omgivande som hjälper till att ta emot smällen. Tån måste absorbera chocken helt själv, vilket gör att om smällen är för hård så går tån av.

Hädanefter undviker jag att springa i tekniskt krävande terräng i mina Fivefingers. Jag älskar löpglädjen i skorna, så jag kommer att fortsätta springa i dem, men då bara i lättsprungen terräng. Och det är lite synd, eftersom det förtar en del av löpglädjen.

I slutändan, rekommenderar jag Fivefingers? Nej, tyvärr inte. Jag kommer visserligen att slita slut på mina, men två brutna tår på två månader är inte någon olycklig tillfällighet. Fivefingers har visserligen en underbar löpkänsla, men att de ökar risken för brutna tår är alltför negativt för att ignoreras.

Visst, springer du på asfalt eller längs lättlöpta stigar, så köp för all del ett par Fivefingers. Men i svårare terräng passar de inte.