Egenlagad mat är nyttigare, godare och billigare

För en tid sedan bjöd jag en vän på soppa. Hans tyckte att soppan var god och frågade mig: Vad hade jag haft i förutom buljongtärningar? Jag hade inte haft i några buljongtärningar.

Han var perplex.

Kan man verkligen göra soppa utan buljongtärningar? fortsatte han. Och svaret är ja, det går alldeles utmärkt att göra soppa utan buljongtärningar. Faktum är att soppor blir godare om man tillför smakerna ”på riktigt” i stället för med konserverade buljongtärningar.

Så här är det. Buljongtärningar innehåller mest fett, salt och kryddor. Allt det här kan man tillföra på naturlig väg. Fett finns i kött. Salt och kryddor har de allra flesta hemma. Väljer du dina egna kryddor, kan du anpassa din smakblandning perfekt efter hur du vill ha den. I stället för att du blir påtvingad någon generell blandning som ska passa alla möjliga konsumenter. Dessutom slipper du smakförstärkare.

Faktum är att så länge du har ingredienser hemma, så är det mycket, mycket bättre att använda dessa i stället för de processade alternativen i buljongtärningar. Med all upphettning och torkning och gud vet allt buljongtärningar utsätts för, försvinner näringsämnen såväl som smak.

Det finns ingen anledning att använda buljongtärningar, förutom när du vill ha snabba, enkla lösningar. Men att alltid använda buljongtärningar är att be om nedsatta smaksensationer och övervikt.

Men det här är symptomatiskt för vår kultur. Någonting har hänt. Det är som om vi inte längre klarar av att laga mat utan att allt ska vara färdigpreparerat för oss från start. Soppa på buljongtärningar. Fryst färdigmat och pizza i plastpåsar. Färdigsåser och müsli.

Men jag är inte på något sätt bättre.

Jag var långt över de tjugo och skulle göra vaniljsås aux naturelle, då pulversåsen hade tagit slut. Men ingenstans i den tjocka receptboken kunde jag hitta något recept för marsánsås.

Nu när jag väl har lärt mig receptet har jag inte gjort annat än egen vaniljsås. Det finns ingen anledning till något annat eftersom egengjord vaniljsås går snabbare att laga till, är godare, nyttigare, billigare, bränner inte fast lika lätt och går att justera precis som jag vill ha den. Men jag stöter fortfarande på människor som ser mig som en alkemist när jag vispar samman mjölk, potatismjöl, socker, ägg och vanilj.

Av någon anledning har vårt samhälle förändrats så att vi nöjer oss med undermåliga produkter i stället för att laga till egna enkla recept. Det har gått till sådan överdrift att vi inte längre är medvetna om att det finns alternativ. Vi vet inte längre hur enkelt det är att laga egen mat.

Det här behöver vi ändra på. Du kan hjälpa till. Släng iväg färdigmixade produkter från ditt skafferi: nyponsoppa, krämer, chokladpudding och vaniljsås. Ersätt dem med naturliga råvaror du blandar till själv.

Visst kommer du att behöva söka på internet då och då för att göra din egen vaniljsås, morotskaka eller köttsoppa. Men jag lovar att det är värt det. Du får nyttigare mat som är både godare och billigare.