Hur du lagar klimp

Tidigare skrev jag ett inlägg om hur du gör fantastisk köttsoppa. Där skrev jag inte en endaste rad om hur du gör klimp.

Det är för att klimp behöver ett eget inlägg.

Ingen köttsoppa är komplett utan klimp. Klimpen är det eftertraktade guldet för alla som fiskar efter de godaste bitarna i soppan. Det är små bullar av himmelsk njutning. Du kokar dem, antingen i köttsoppa eller egen buljong. Och dom kan göra en fantastisk soppa fullkomligt underbar.

När du kokar klimp får den en stunsig karaktär som retar sinnena. Därför är de ett välkommet inslag i just köttsoppa, som en motvikt till konsistensen hos såväl kött som rotfrukter.

Den huvudsakliga ingrediensen i klimp är mjöl. du kan använda vilket mjöl du vill beroende på tycke och smak: Vete eller råg, grovt eller fint, allt går lika bra. De riktigt grövsta mjölsorterna kanske du vill blanda ut med lite finmalet vetemjöl, men det är valfritt.

Men det räcker inte med att hälla mjöl i soppan. Du behöver blanda samman mjölet med vätska. Det vanligaste är att välja vatten eller mjölk. Båda ger delikata klimpar.

Hur mycket mjöl ska du ha i förhållande till vätskan? Jag gör alltid klimp på känsla, precis som alla andra klimpmakare jag känner. Men om du aldrig har gjort klimp förut kanske du vill ha lite mer att gå på. Då rekommenderar jag att du fokuserar på klimpsmetens viskositet, innan du lägger ner den i din fantastiska soppa. Den ska absolut inte vara rinnig. Men den ska inte heller vara för fast, för då blir klimpen stabbig. Klimpsmeten ska vara tjockflytande, så att om du lägger en bulle på ett bord ska den nästan flyta ut, men ändå inte.

Tittar du på det här receptet eller det här, så kan du se att du ska ha ungefär fyra gånger så mycket mjöl som vätska.

Du kan välja om du vill salta klimpen eller inte. Jag saltar klimp och det är också vad jag rekommenderar. Men det går mycket väl att låta bli att salta klimpen, för att låta saltet tränga in från soppspadet medan du kokar, om du föredrar det.

Det går alldeles utmärkt att pimpa klimpen med diverse ingredienser för att göra den lyxigare. du kan blanda i smör eller grädde i din klimp. Det går också bra att blanda i ett ägg eller två i sin klimpsmet. Naturligtvis kan du också krydda klimpen, utöver salt.

Men grundreceptet för klimp är otroligt enkelt och ger en alldeles ypperlig klimp: mjöl, vätska och salt. Utöver det kan du experimentera hur mycket du vill, så länge du ger akt på klimpsmetens viskositet.

Vill du ha en klarare köttsoppa, går det alldeles utmärkt att koka klimpen för sig i ett eget spad först, innan du lägger ner den i den ordinarie soppan. En del kyler dessutom ner klimpen, så att det leder till en egen smakupplevelse med varm soppa och kall klimp.

Och det är allt du behöver veta, för att skapa en av köttsoppans mest eftertraktade delikatesser. Klimp är otroligt enkelt att tillaga och förförande gott.