Lämna aldrig barn oövervakade i badet

Häromdagen fick vår yngsta dotter på 14 månader bada. Vattennivån var betryggade låg, endast upp till midjan på henne när hon satt ner. Jag satt på toaletten och läste för att ha koll på henne samtidigt.

Jag fick höra någonting, och i ögonvrån kunde jag se hur vår dotter vred sig efter en leksak, tippade omkull och hamnade helt och hållet under vatten. Omedelbart var jag där och tog upp henne.

Hon klarade sig från situationen med en kallsup och en otäck erfarenhet. Men allt hände väldigt snabbt. När hon väl låg på rygg i vattnet, var hon så gott som chanslös. Det var en helt ny, livsfarlig situation för henne.

Strax innan badincidenten hade min sambo berättat om en stackars mamma som hade gått för att hämta handdukar för att komma tillbaka till ett livlöst barn. När jag hörde det undrade jag hur långt det egentligen var till handdukarna. Efter att ha sett hur snabbt det kan gå, har jag en större förståelse för att det är möjligt.

Lämna aldrig era barn oövervakade i badet. Det kan vara skillnaden mellan liv och död. Badet är det absolut farligaste ditt barn regelbundet kommer i kontakt med.

Att det gick så bra för vårt yngsta barn beror uteslutande på att jag var där och kunde agera omedelbart när det hände.

Om du verkligen är tvungen att lämna rummet där ditt barn badar, ska du återvända så snabbt som möjligt. Du bör absolut inte vara borta längre än tio sekunder. För hur länge tror du att ditt barn kan hålla andan om det drabbas av panik?

Du kan läsa mer på barnakuten.nu, där jag hittade en bra artikel om barn och drunkningsrisk.