Tvinga ditt barn att sluta med blöjor

När det kommer till rekommendationer för potträning finns det ett mantra som ständigt upprepas: Ställ inga som helst krav på barnen. Potträning ska alltid tas i den takt barnen själv vill. Jag hävdar att detta är fel och i det här inlägget ska jag förklara varför.

Fram tills alldeles nyss har jag och min sambo följt rekommendationerna. Oavsett vår dotters förmåga har vi accepterat att hon ska få göra som hon vill. Och hon har inte velat ha någonting med pottan att göra, och har pottvägrat i snart två års tid.

Hennes pottvägran har uppenbart berott på hennes inställning. Hon kissar väldigt sällan i blöjan under natten och under dagen kan hon hålla sig åtskilliga timmar om hon känner för det.

Råden slår fast att vi ska fortsätta på denna milda linje och låta henne bestämma hur länge hon vill fortsätta att utföra sina behov i blöjan. Det är fy på oss om vi vill att vår dotter ska ta ansvar för familjeekonomin och miljön.

Det märkliga med detta resonemang är dock att det omedelbart slutar att gälla i samma ögonblick som barn börjar i förskoleklassen. Då ska de omedelbart sluta. Fram till förskoleklassen ska man alltså låta barnen gladeligen få göra precis som de vill för att sedan i en helomvändning få dem att sluta.

Går det verkligen en magisk gräns den första skoldagen, som innebär att det då, helt plötsligt, inte bara är ok utan även meningen att man ska tvinga barnen att sluta med blöjor, men inte innan?

Naturligtvis inte.

De allra flesta barn kan sluta med blöjor långt innan de börjar skolan. Men en del vill inte sluta med blöjor, för att de tycker att det är bekvämare.

Men i själva verket vill alla barn egentligen sluta med blöja, de känner bara inte till vilka fördelar de missar. Tänk dig själv, skulle du välja att ha blöja bara det skulle vara socialt accepterat? Skulle det vara skönt att gå omkring med din egen avföring klistrad mot kroppen? Givetvis inte.

Om barn upptäcker fördelarna med att gå på pottan, vill de inte börja använda blöjor igen. Men för att barn ska upptäcka fördelarna, måste de få använda pottan. Därför kommer barn som pottvägrar aldrig att upptäcka fördelarna med pottan. De kommer gladeligen att släpa med sig sina exkremiteter vartän de går.

Det enda sättet att få pottvägrande barn att upptäcka att de faktiskt vill sitta på pottan, är genom att tvinga dem.

Självklart ska du aldrig tvinga ett pottvägrande barn att sitta på pottan. Självklart ska du aldrig banna dina barn för att de kissar på fel ställe vid fel tidpunkt.

Men så snart ditt barn har förmåga att använda pottan, kan du börja potträna henom. Och de har förmågan för det långt tidigare än många tror.

Faktum är att barn slutade med blöja mycket tidigare förr i tiden. Ungefär ett år tidigare än nuförtiden. Förut blev barn blöjfria vid i genomsnitt två års ålder. I dag sker det ungefär vid tre års ålder. Barn går alltså omkring med blöjor 50% längre än för bara några decennier sedan.

Vi människor har inte förändrats på några få decennier. Det som har förändrats är plastblöjor och inställningen.

Det är som om föräldrar numera är skräckslagna för att barn ska få uppleva några slags negativa upplevelser. Därför får man absolut inte tvinga barn till att sluta med blöjor, det kan ge dem en negativ upplevelse! Man låter barn som vägrar använda pottan att fortsätta med det.

Vi behöver inse att blöjfrihet är positivt för barn. Vi gör inte barnen gott genom att låta dem fortsätta med någonting vi vuxna vet är obehagligt. Att inte tvinga sina barn att sluta med blöjor är att göra dem en björntjänst. Barn kan ta ansvar för sina handlingar och sitt pottanvändande, bara vi låter dem göra det.

Men då krävs det att vi agerar som föräldrar. Det räcker inte med att vi är entusiasmerare och påhejare i det som kallas för uppväxt. Som föräldrar måste vi också säga stopp.

Det var det jag gjorde. Jag tänkte, åt fanders med allt icketvång. För någon dag sedan talade jag om för vår dotter att hon inte fick ha på sig plastblöjor längre.

Givetvis protesterade hon mot nyordningen. Efter ett tag, när hon insåg att hon inte skulle få ha någon plastblöja, började hon använda pottan. Första dagen kissade hon tre gånger i pottan, en helomvändning från att vägra sitta på pottan fullständigt.

Visst har hon kissat ner både golv och soffor sedan dess, men så är det. Alla behöver vi träna på nya färdigheter innan vi behärskar dem.

Genom att vi tvingade vår dotter att sluta med blöjor, gick hon omedelbart från pottvägrare till pottanvändare.

Hade vi inte nekat henne plastblöjor, hade hon lika gärna kunnat fortsätta använda dem i flera år till.

Nu har i stället vår dotter tagit ytterligare ett steg mot att bli en självständig individ. Någonting som i det här fallet helt och hållet beror på att vi tvingade henne att sluta med plastblöjor.

Alltså, om ditt barn vägrar att sitta på pottan, men uppenbart har förmågan att göra det, då kan det vara läge att tvinga ditt barn att sluta med blöjor.