Var föräldraledig med dina barn

Jag har varit föräldraledig i några månader nu och upptäckt en sak som förvånar mig: Jag får mycket bättre kontakt med mina barn genom att vara föräldraledig.

Det kanske inte kommer som en överraskning för andra, men det överraskade mig. Innan föräldraledigheten trodde jag inte att det skulle spela någon som helst roll, men nu har jag märkt är att det gör det!

Genom att tillbringa ”vardagstid” med mina barn bygger vi en relation som rätt av är mycket bättre än tidigare.

Den största skillnaden märker jag om jag jämför mina relationer till mina två barn.

Vårt första barn har jag inte varit ensamt föräldraledig med, förrän nu. Fastän jag gick ner i tid till femtio procent, hade det inte särskilt stor betydelse eftersom min sambo fortfarande var föräldraledig och hade ”ansvaret” för barnen. Eftersom det var ganska kort tid (ett år och fyra månader) mellan våra barn, gick hon från en föräldraledighet in i nästa.

Nu till hösten skulle dock min sambo börja studera, och vi tyckte att vårt andra barn var för litet för att börja på förskolan. Därför var det naturligt att jag skulle vara föräldraledig i stället.

Jag är alltså föräldraledig på heltid med vårt andra barn, medan vårt första barn går på förskolan 15 timmar i veckan. Jag tillbringar största delen av min vakna tid med vårt andra barn, och har det huvudsakliga ”ansvaret” för henne.

Det som har hänt är att min relation till vårt andra barn har blivit mycket bättre än till vårt första. Bara genom av att vara den ansvarige föräldern trivs hon mycket bättre med att jag hjälper henne än vårt första barn som alltid vill att mamma ska göra allt. För vår minsting är jag ett minst lika gott alternativ som mamma, hon accepterar mig som ”ansvarig” förälder i mycket större utsträckning.

Och den enda skillnaden är att jag har tillbringat mer tid med vårt andra barn, jämfört med vårt första.

Fast i och med att jag är föräldraledig så förbättras stadigt relationen till vårt första barn likväl. Hon accepterar att jag hjälper henne mer och mer, även om mamma fortfarande är hennes absoluta favorit.

Nu ska det sägas att detta är vad de säger på barnavårdscentralen: Det är viktigt att båda föräldrarna är föräldralediga med barnen för att båda ska utveckla relationerna till dem. Jag vet från egen erfarenhet att jag inte lade så stor vikt vid när de sade det. Men min erfarenhet visar också på att det stämmer fullständigt.

Jag är inte ensam om dessa erfarenheter. Faktum är att jag har hört många fäder som säger att de ångrar att de inte tillbringade tillräcklig tid med sina barn när de var små. De berättade dock aldrig att hela deras relation med barnen påverkades, inte bara de första småbarnsåren.

Det är just detta som är det viktiga. Genom att tillbringa tid med dina barn under småbarnsåren och genom att vara den ansvariga föräldern, skapar du en mycket bättre relation med dina barn. Inte bara under småbarnsåren, utan även under resten av deras uppväxt.

Att bygga goda relationer med dina barn är otroligt mycket mer värt än några futtiga kronor ni kan spara genom att du jobbar så mycket du kan.

Därför rekommenderar jag: var föräldraledig med dina barn, oavsett om du är man eller kvinna. Under den första tiden av dina barns liv bygger ni en relation som kommer att gynna er under resten av era liv.